Salutació institucional

Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona i Presidenta de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores

 

miquel-angel-essomba El dret a l’educació, setanta anys després de la seva proclamació, esdevé un dret necessari però no suficient en els termes en els quals fou concebut. La millora del dret a l’educació no pot quedar restringida només a la millora de l’ensenyament obligatori, sinó que també ha d’avançar envers una ampliació del seu abast, tant des d’una dimensió preventiva abans de l’ensenyament obligatori – amb una atenció específica a l’educació de la petita infància – com una dimensió extensiva després d’aquest – amb la normalització de l’educació al llarg i ample de la vida.

Alhora, el dret a l’educació esdevé un àmbit que no pot ser exercit de forma individual sinó col·lectiva. Les potencialitats d’interrelació i interconnexió a tots els nivells i en tots els àmbits, en allò que podem denominar el món-xarxa, situa el risc de l’exercici del dret a l’educació com a dret individual en els marges de la desigualtat i l’exclusió. Només el dret a l’educació exercit col·lectivament i per a les comunitats pot facilitar que l’educació esdevingui un procés social afavoridor de la igualtat de drets i de la inclusió social. Per això parlem de l’educació com un dret generador de drets i com un espai de construcció de convivència i cohesió.

A l’avantguarda d’aquesta perspectiva se situa una educació entesa com a dret col·lectiu, o com a dret individual que només pot ser exercit col·lectivament. És el Dret a la Ciutat Educadora. Una opció que entén l’educació com un patrimoni col·lectiu al servei de la correcció de les desigualtats socials, que democratitza la gestió i la pràctica educadora buscant la corresponsabilitat de tots els agents socials – la ciutat educadora -, i que posa l’accent en el protagonisme de tota la ciutadania en un procés inacabat d’educació per a tothom, una educació de qualitat i digna al llarg de la vida.

A la ciutat educadora, la igualtat de dret en l’educació s’exerceix des de l’equitat, ja que els punts de partida de cada individu i cada comunitat són desiguals. Una proposta uniformitzadora de l’educació en un món que presenta índexs elevats de desigualtat social, és generadora de segregació. Articular xarxes cooperatives entre actors socials compromesos amb l’educació, activa l’enorme potencial educatiu que té una societat com l’actual, travessada de dalt a baix per la informació i la seva versió organitzada, el coneixement. A la ciutat educadora els barris són educadors.

A la ciutat educadora la inclusió educativa s’exerceix per a tota la població, no només per a aquelles persones que presenten necessitats educatives especials, tant de forma puntual com permanent. La negació de la diversitat en totes les seves dimensions (de gènere, de classe social, d’orientació sexual, d’origen ètnic o cultural) és un focus d’exclusió social. A la ciutat educadora tothom hi té cabuda. Tothom rep i tothom aporta. Per educar ens eduquem.

El dia 30 de novembre celebrem el nostre Dia Internacional. Una conjura global de les ciutats que eduquen i aprenen. Us convidem a sumar-vos-hi.

Miquel Àngel Essomba
President-delegat de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores

 

 

Marina CanalsAquest any celebrem la segona edició del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, després d’una primera edició reeixida que va comptar amb la partició de més de 140 ciutats. Aquestes ciutats van voler sumar la seva veu a la celebració d’aquest Dia per llançar un missatge unitari, clar i fort a favor de l’educació com a eina política de transformació social i a favor de ciutats més justes, solidàries i inclusives, a través de l’educació.

Ser una ciutat educadora significa situar les persones al centre de l’acció política, i oferir-los una formació integral al llarg de la vida, que els permeti trobar el seu lloc a la societat. Significa formar ciutadanes i ciutadans compromesos disposats a contribuir en la millora del seu municipi, però també implica comptar amb líders polítics disposats a escoltar i sumar les propostes de la societat civil a aquest objectiu comú de construir ciutats educadores.

A l’actualitat, són nombrosos els municipis en tots els continents que treballen per contribuir a l’acompliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. I precisament, garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat al llarg de la vida és un dels 17 objectius de la nova agenda de desenvolupament sostenible. Objectiu amb una importància cabdal, ja que juga alhora un paper clau i transversal per poder avançar en el conjunt dels ODS; només a través d’una educació en valors serà possible formar una ciutadania activa i unes institucions resilients.

En aquest marc, i fent front a un món en què l’individualisme i els interessos del mercat semblen predominar per sobre del bé comú, ens atrevim a llançar en aquesta segona edició el lema: “El Dret a la Ciutat Educadora” com a eix de les activitats de la celebració. I això amb l’objectiu de contribuir a repensar les nostres ciutats en una aposta per la inclusió i la igualtat d’oportunitats, la justícia social, la democràcia participativa, l’educació per a una ciutadania activa, la convivència entre cultures diferents, el diàleg entre generacions, la sostenibilitat i la planificació d’una ciutat accessible i interconnectada, en què totes les persones disposin dels estímuls i de les oportunitats d’aprenentatge que els permetrà desenvolupar-se personalment i col·lectivament.

Un Dret que només podrà assolir-se unint esforços amb la comunitat educativa i la societat civil en el seu conjunt. Per això, en aquesta segona edició també volem realitzar un reconeixement públic als múltiples agents educatius presents a les ciutats i celebrar molt especialment aquest Dia amb tots ells. Sens dubte, el seu compromís, dedicació, esforç i il·lusió ens permeten avançar conjuntament vers aquest model de ciutat.

Estem convençuts que l’educació és un motor de canvi que ens obre la porta a l’esperança i que si les ciutats avancen tots hi guanyem. Per això, us convidem a renovar i fer públic el vostre compromís, celebrant amb nosaltres aquesta segona edició del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.

Marina Canals Ramoneda
Secretària General de l’AICE

Segueix el nostre Twitter

El feed de Twitter no está disponible en este momento.
  • AICE
  • Associació Internacional de Ciutats Educadores.
  • Avinyó 15, 4a planta, 08002 Barcelona.
  • Tel +34 933 427 720
  • edcities@bcn.cat
  • Ver mapa